Masz pytania? Napisz lub zadzwoń do nas:

+48 661 516 069

e-sklep@lawendowaszafa24.pl

Rodzaje olejków kosmetycznych - który będzie najlepszy dla Ciebie? 0

Olejki kosmetyczne to niekwestionowany hit ostatnich czasów. Jeszcze do niedawna sięgaliśmy po nie w momencie, kiedy inne produkty kosmetyczne nie dawały sobie rady z naszymi problemami. Dziś coraz częściej to właśnie nimi zastępujemy kremy, maski i balsamy. Dlaczego? Bo olejki to skarbnica witamin i minerałów, a także drogocennych wyciągów roślinnych, które działają zbawiennie na większość problemów natury estetycznej i zdrowotnej. Produkty te potrafią zdziałać cuda i przynieść lepsze efekty niż wszystkie inne kosmetyki - również te z najwyższej półki. Olejki są doskonałym rozwiązaniem w pielęgnacji ciała i twarzy. Doskonale sprawdzają się jako preparat na porost włosów. Można je również wykorzystać do masażu. Na rynku dostępne są różne rodzaje olejków kosmetycznych. W sklepie Lawendowa Szafa można znaleźć nie tylko te najbardziej popularne, ale także te mniej znane i nie przez wszystkich odkryte. Obok pożądanego przez wszystkich oleju kokosowego, polecamy także olej z czarnuszki, olejek rycynowy, różany oraz khadi. Który z olejków będzie najlepszy dla Ciebie? Wszystko zależy od tego, czego dokładnie oczekujesz. Sprawdź, co możemy Ci zaproponować i wybierz olejek zgodny z Twoimi potrzebami.

Na co pomaga olejek rycynowy?


 

Olejek rycynowy

Olejek rycynowy mimo, iż nie jest wynalazkiem współczesnych, cieszy się ogromną popularnością. Korzystały z niego nasze babcie i mamy. My również chętnie po niego sięgamy. Do czego może Ci się przydać to cudo? Przede wszystkim do pielęgnacji rzęs i brwi, zwłaszcza jeśli te są przesuszone i lubią wypadać. Dobrze sprawdzi się w także w oparzeniach słonecznych i profilaktyce rozstępów. Ukoi suchą skórę i pomoże zniwelować trądzik. Olej rycynowy stymuluje produkcję elastyny i kolagenu, co oznacza, że pomoże Ci także w walce z pierwszymi zmarszczkami oraz już istniejącymi bruzdami. Wygładzi linie mimiczne i odmłodzi skórę. Jeśli Twoja skóra potrzebuje ukojenia, olejek rycynowy sprosta jej wymaganiom. To bardzo dobry środek nawilżający, który znany i ceniony jest z wyjątkowych zdolność do szybkiego nawilżania. Co ciekawe, sprawdzi się również w redukcji blizn. Może nie działa w ekspresowym tempie, ale przy minimum cierpliwości, przyniesie widoczne i trwałe efekty. Wnikając głęboko w tkankę blizny wypycha ją i jednocześnie stymuluje wzrost zdrowej skóry.  Kosmetolodzy polecają go również na porost włosów. W tym przypadku może być używany samodzielnie lub w parze z olejem kokosowym. Dzięki obecności w oleju rycynowym kwasów tłuszczowych omega 6, Twoje włosy będą zdrowe i mocne.

Olejek pichtowy pomaga przy trądziku


 

Olejek pichtowy

Kolejna nasza propozycja to olejek pichtowy. Jest to produkt o działaniu antybakteryjnym, grzybobójczym i regenerującym. Szczególnie gorąco poleca się go osobom z problemami skórnymi, gdyż doskonale sobie radzi z wszelkimi niedoskonałościami. Leczy stany zapalne i pomaga pozbyć się mało estetycznych wyprysków. Do tego pomaga rozprawić się z zaskórnikami i wągrami. Dodatkowo można go używać jako wsparcie w leczeniu łuszczycy, liszajów i opryszczki. Kąpiel z dodatkiem kilku kropli olejku pozwoli odzyskać skórze ładny wygląd i doda jej energii. Czym dokładnie jest to cudo, które podbija serca młodych Polaków? Olej ten wytwarzany jest z pędów jodły syberyjskiej białokorej zwanej też pichtą syberyjską. Drzewa te spotyka się wyłącznie na bardzo czystych terenach, a więc w nieskażonym środowisku, co przekłada się na ekologiczne i prozdrowotne właściwości tego preparatu. Jak stosować olejek? Jeśli walczysz z trądzikiem, koniecznie nakładaj go na twarz. Olejek możesz też zastosować na plecy i klatkę piersiową - o ile istnieje taka potrzeba. Najlepiej używać go jako smarowidła, aczkolwiek do kąpieli sprawdzi się równie dobrze. Zanim zaaplikujesz go na skórę, wymieszaj go w proporcji 1:1 z dowolnym olejem roślinnym. Do kąpieli użyj po prostu kilku kropli i pamiętaj, żeby nie wylegiwać się w wannie dłużej niż 15 minut. Uwaga! Problemy dermatologiczne to nie jedyny kierunek zastosowania olejku pichtowego. Z powodzeniem możesz używać go także do masażu lub inhalacji. Te ostatnie pomogą na zatoki i inne choroby dróg oddechowych. Regularne stosowanie olejku pichtowego pomaga też oczyścić organizm z różnego rodzaju toksyn.

Olejek różany - idealny na twarz


 

Olejek różany

Olejek różany posiada szeroki wachlarz właściwości, które możesz wykorzystać w codziennej pielęgnacji twarzy. Dzięki temu, że obfituje w witaminę C i likopen, skutecznie regeneruje skórę i pomaga utrzymać jej sprężystość. Do tego dzięki obecności minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych, dodaje skórze witalności i pięknego blasku. Z powodzeniem zastąpi tradycyjny krem nawilżający. Doskonale nawilży skórę normalną i wrażliwą. Spisze się także w pielęgnacji skóry tłustej, problematycznej i skłonnej do podrażnień. Jeśli cierpisz na podrażnienia lub problemy skórne - olejek różany skutecznie je zminimalizuje. Przy cerze trądzikowej ureguluje pracę gruczołów łojowych. Przy cerze naczyniowej i wrażliwej - wzmocni skórę i uszczelni naczynia krwionośne. Dodatkowo zawarte w nim antyoksydanty pomogą zwalczyć wolne rodniki i tym samym opóźnią procesy starzenia się skóry. Specjaliści z zakresu kosmetologii naturalnej olej różany szczególnie polecają paniom w wieku dojrzałym. Jako jeden z nielicznych jest on prostym i skutecznym sposobem na zachowanie młodszego wyglądu skóry. Stosowany regularnie poprawia elastyczność skóry, minimalizuje drobne zmarszczki, usuwa objawy zmęczenia i niweluje opuchliznę pod oczami.

Do czego można wykorzystać olejek lawendowy?


 

Olejek lawendowy

Olejek lawendowy to kolejna wspaniała propozycja dla fanów i fanek naturalnej pielęgnacji. Jego zalety doceniali już starożytni. Co ciekawe, używali oni oleju z lawendy nie tylko do pielęgnacji skóry, ale również do wytwarzania perfum i kadzideł oraz perfumowania wody do kąpieli. Dziś większość osób zna ten produkt z właściwości uspokajających i relaksujących. Do czego może Ci się przydać olej lawendowy? Na pewno w leczeniu chorób skóry. Ze względu na swoje właściwości antyseptyczne i przeciwgrzybicze, wspomoże leczenie trądziku, łuszczycy i egzemy. Sprawdzi się także na porost włosów. Udowodniono, że regularne wcieranie preparatu z lawendy we włosy zahamuje proces ich wypadania. Nie dość, że zadziała przeciw łysieniu, to jeszcze wpłynie na porost nowych włosów. I to nie wszystko. Poza pielęgnacją skóry i włosów, olejek lawendowy przyda Ci się także w przypadku migreny, infekcji górnych dróg oddechowych oraz dolegliwości bólowych mięśni. Masaż z użyciem olejku skutecznie złagodzi ból i napięcie mięśniowe. Lawenda złagodzi także dolegliwości związane z ukąszeniami owadów. Jeśli masz problemy z zasypianiem, przygotuj sobie aromatyczną kąpiel z dodatkiem kilku kropli tego olejku. Po takim seansie będziesz zrelaksowana w 100% i szybciej oddasz się w ramiona Morfeusza.

Niesamowite właściwości olejku migdałowego


 

Brzmi bardzo smakowicie, ale to nie w kuchni jest najbardziej ceniony i pożądany. Olejek migdałowy, który wytwarza się ze słodkich migdałów to prawdziwy hit kosmetyczny. Sprawdza się w pielęgnacji każdego typu skóry. Łagodzi stany zapalne, poprawia ukrwienie, wyrównuje koloryt i zapewnia jej świetną kondycję. Dzięki zawartości witaminy A i E, które nazywane są witaminami młodości, nie tylko odżywia skórę i usprawnia odnowę komórkową, ale także skutecznie opóźnia proces starzenia się. Świetnie sprawdza się w profilaktyce rozstępów, przez co jest gorąco polecany kobietom w ciąży. Do czego jeszcze może Ci się przydać olejek migdałowy? My polecamy go przede wszystkim do nawilżania. Dodatkowo stosując olejek na ciało zapewnisz skórze jędrność i elastyczność. Olejek migdałowy możesz stosować na każdą partię ciała. Może to być brzuch, uda, biodra, a także piersi i pośladki. Co ciekawe, z powodzeniem możesz go wykorzystać również do demakijażu oczu i twarzy. Cudowne właściwości olejku migdałowego docenią też Twoje paznokcie. Wystarczy, że niewielką ilość preparatu wetrzesz w płytkę paznokci i gotowe. Przy regularnym stosowaniu, powinnaś szybo zauważyć efekty kuracji pielęgnacyjnej. Twoje paznokcie będą wyraźnie wzmocnione i utwardzone. Przestaną się łamać i rozdwajać.

Na porost włosów tylko Khadi


 

Olejek marki Khadi

Olejek marki Khadi uznawany jest za produkt do zadań specjalnych, zwłaszcza jeśli chodzi o włosy. Preparat ten doskonale wzmacnia i odżywia włosy, a do tego zapobiega ich wypadaniu i stymuluje szybszy wzrost. Olejek stosowany jest także w profilaktyce przedwczesnego siwienia. Jeśli masz problemy z wypadającymi włosami, olejek Khadi na pewno pomoże Ci rozwiązać Twoje problemy. Warto w tym miejscu dodać, że preparat składa się z najlepszych ziołowych składników, dzięki czemu jest w pełni naturalny i bezpieczny. Znajdziesz w nim m.in. olej sezamowy, który odpowiada za odżywienie włosów od cebulek aż po końce oraz olej rycynowy przyspieszający wzrost włosów. Po zastosowaniu tego olejku, Twoje włosy będą nie tylko gęste i sprężyste, ale także miękkie i podatne na układanie.

 





W czym pomoże Ci olejek łopianowy?


 

Olejek łopianowy

Niewiele osób zna olejek łopianowy. A szkoda, bo zasługuje na wyjątkową uwagę. Przez niektórych preparat ten nazywany jest cudotwórcą. Dlaczego? Bo w swoim składzie zawiera sole mineralne, inulinę, flawonoidy, garbniki, fitosterole, pochodne kwasu kofeinowego, miedź, żelazo, cynk i wiele innych drogocennych związków. Do czego może Ci się przydać olejek łopianowy? Przede wszystkim do pielęgnacji włosów i regeneracji uszkodzonej skóry. Dermatolodzy polecają go na skórę dotkniętą trądzikiem. Może służyć jako wsparcie w leczeniu łuszczycy, egzemy, łojotokowego zapalenia skóry i grzybicy. Można go również stosować na brwi i rzęsy w celu poprawy ich kondycji. Ponadto wspomaga oczyszczanie organizmu, poprawia przemianę materii, chroni wątrobę i drogi żółciowe. Jako jeden z nielicznych preparatów jest skuteczny w leczeniu łupieżu. Co ważne, olejek ten można aplikować bezpośrednio na skórę głowy lub na całą długość włosów.




Olej z czarnuszki pomaga w wielu schorzeniach


 

Olejek z czarnuszki

Olej z czarnuszki coraz śmielej wkracza na "salony". Doceniany jest nie tylko przez fanów zdrowego odżywiania, ale także osoby ceniące naturalne kosmetyki. My mówimy olejowi z czarnuszki głośne i zdecydowane TAK. Dlaczego? Bo zawiera wiele cennych składników, m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas linolowy, kwas alfa-linolenowy, cynk, selen, wapń, potas, magnez, witaminę A, E, F, B3 i B6. A na dodatek, skutecznie wspiera leczenie zapaleń skóry, grzybic i trądziku. Działa jak środek przeciwalergiczny, buduje odporność i leczy atopowe zapalenie skóry, co zostało udowodnione licznymi badaniami. Wystarczy stosować go dwa razy dziennie na skórę a efekty będą tożsame z tymi, które uzyskuje się przy stosowaniu maści sterydowych. I co ważne - w przeciwieństwie do maści sterydowych, olej z czarnuszki nie ma skutków ubocznych.    

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl