Masz pytania? Napisz lub zadzwoń do nas:

+48 661 516 069

e-sklep@lawendowaszafa24.pl

Olejek rycynowy - cudotwórca w płynie 0

Olejek rycynowy jest produktem roślinnym, który otrzymuje się z nasion rącznika pospolitego (stąd też jego mniej popularna nazwa: olej rącznikowy). To bardzo gęsta ciecz, niemal nierozpuszczalna w wodzie, bezbarwna lub lekko zabarwiona na biało bądź różowo. Skład olejku rycynowego to przede wszystkim tłuszcz, a dokładniej gliceryd 18-węglowy kwasu rycynolowego, a także m.in. glicerydy kwasów oleinowego i linolowego. Rocznie produkuje się nawet 400 ton olejku rycynowego, który ma bardzo szerokie zastosowanie. Dla kosmetologii odkryli go 4 tysiące lat temu mieszkańcy starożytnego Egiptu i Indii. Jak działa olejek rycynowy i dlaczego nazywany jest cudotwórcą w płynie?

Olejek rycynowy

Działanie? Ekstra nawilżanie!


 

Dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych oraz bardzo gęstej konsystencji, olejek rycynowy ma przede wszystkim działanie nawilżające i zmiękczające. Zastosowany na skórze wnika w nią głęboko (zdecydowanie głębiej niż większość innych produktów pielęgnacyjnych i kosmetycznych, mających działanie powierzchniowe), nawilżając ją nie tylko od zewnątrz, ale również od wewnątrz oraz stymulując produkcję kolagenu i elastyny. 

Zastosowanie olejku rycynowego


 

Olejek rycynowy jest substancją naturalną, a jego zewnętrzne stosowanie jest całkowicie bezpieczne (stosowanie środków z olejkiem rycynowym wewnętrznie należy skonsultować z lekarzem lub farmaceutą, przede wszystkim ze względu na jego silne działanie przeczyszczające). Jak używać olejku rycynowego? Z jakimi problemami i skórnymi schorzeniami może nam pomóc się rozprawić? 

Nawilżenie i odmłodzenie skóry twarzy

Olejek rycynowy może być stosowany na twarzy w celu poprawy wyglądu i kondycji skóry. Wystarczy zanurzyć w olejku wacik lub szmatkę (w zależności od obszaru skóry, na którym chcemy zastosować środek), a następnie nakładać go na skórę. Po 15 - 30 - 60 minutach (w zależności od indywidualnych potrzeb) należy dokładnie spłukać skórę. Powinniśmy pamiętać, że olejek rycynowy jest bardzo gęsty i pozostawiony (nie spłukany) na skórze zbyt długo może zatykać pory. Po zastosowaniu wybranej kuracji (olejek można stosować codziennie, rano i wieczorem) powinniśmy zauważyć zdecydowaną poprawę wyglądu skóry, przede wszystkim w zakresie jej nawilżenia, ale również wygładzenia zmarszczek mimicznych. Ze względu na swoje nawilżające właściwości jest zalecany osobom mających suchą skórę, ze skłonnością do podrażnień i pękania - oprócz nawilżania skóry, olejek rycynowy minimalizuje również jej ból i swędzenie, które są charakterystyczne dla tego rodzaju cery.  

Leczenie / minimalizacja problemów skórnych

Kwas rycynolowy będący głównym składnikiem olejku ma właściwości bakteriobójcze. Właśnie dlatego olejek rycynowy z powodzeniem stosowany jest w celach leczniczych, m.in, na trądzik, liszaj, infekcje grzybicze i zakażenia drożdżakami. Dzięki wysokiej zawartości naturalnych kwasów tłuszczowych, olejek rycynowy ma działanie łagodzące i zmiękczające, co pozwala z powodzeniem używać go np. do leczenia oparzeń słonecznych i kurzajek. Długotrwałe i regularne stosowanie olejku rycynowego może pomóc w zminimalizowaniu blizn. Jak działa na blizny? Dzięki gęstej konsystencji i wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych, olejek wnika głęboko w skórę, gdzie pobudza produkcję kolagenu i zdrowa skóra "wypycha" tę zbliznowaciałą. Na podobnej zasadzie minimalizuje również rozstępy. 

Stymulacja porostu włosów, brwi i rzęs

Olejek rycynowy stosowany na skórze głowy działa wielotorowo. Po pierwsze łagodzi ewentualne stany zapalne skóry głowy oraz nawilża i odżywia włosy u ich nasady (jeśli rozprowadzimy go na całej długości włosów - będzie doskonałą kuracją nawilżającą i odżywiającą). A jak działa na porost włosów? Wnikając pod skórę pobudza krążenie krwi wokół mieszków włosowych, co powoduje ich lepsze odżywienie przekładające się bezpośrednio właśnie na porost włosów. Aby zmaksymalizować działanie olejku rycynowego na włosy można raz na jakiś czas nałożyć go na głowę i rozprowadzić na całej długości włosów, a następie przykryć włosy foliowym czepkiem i tak pozostawić przez kilka godzin (np. na noc), a następnie dokładnie spłukać włosy i umyć głowę wybranym szamponem - to naturalna i skuteczna maseczka na włosy. Olejek rycynowy będzie działał stymulująco również na rzęsy i na brwi. Wystarczy regularnie (np. codziennie na noc) wcierać odrobinę olejku w delikatne włoski brwi lub rozprowadzić u nasady rzęs, by po pewnym czasie zauważyć poprawę ich kondycji i wyglądu. Olejek rycynowy może również przyciemniać włosy, dzięki swoim właściwościom nawilżającym - zatrzymuje wilgoć w włosach sprawiając tym samym, że są one wizualnie ciemniejsze. 

Wzmocnienie paznokci

Dzięki swoim właściwościom nawilżającym olejek rycynowy znajduje również zastosowanie w pielęgnacji paznokci. Nałożony na płytkę i macierz paznokcia - nawilża je i odżywia, poprawiając wygląd paznokci i stymulując ich wzrost. Dodatkowo zmiękcza skórki paznokci, co pozwala na ich łatwe odsuwania. 


Ile kosztuje olejek rycynowy?


 

Ogromną zaletą (kolejną!) olejku rycynowego jest jego niska cena. Jak na "cudotwórcę w płynie" jest zdecydowanie tańszy niż większość produktów kosmetycznych, które mogą mieć podobne właściwości i działanie. Oprócz olejku rycynowego w czystej i najprostszej postaci, możemy również stosować kosmetyki z olejkiem rycynowym w roli głównej, dodatkowo wzbogacane innymi składnikami i o formułach dopasowanych do potrzeb skóry głowy, twarzy lubdłoni, włosów, brwi, rzęs itd.

banner olejki rycynowe


Rycynowe ciekawostki


 

Olej rycynowy stosowany jest nie tylko w kosmetologii, ale również w przemyśle i medycynie. Oto kilka ciekawostek dotyczących "cudotwórcy w płynie".

  • "castrol oil" - tak brzmi nazwa olejku rycynowego w języku angielskim i to właśnie od niej pochodzi nazwa firmy produkującej oleje samochodowe, Castrol; olej rycynowy jest popularnym składnikiem wielu produktów stosowanych w pojazdach mechanicznych;
  • temperatura zamarzania olejku rycynowego wynosi -24 st. C;
  • olej rycynowy stosowany jest w przemyśle spożywczym do zabezpieczania żywności przed psuciem się (za jego pomocą konserwuje się np. ziarna spożywcze);
  • olejek rycynowy stosowany jest w medycynie jako środek przeczyszczający (tę jego właściwość wykorzystywano również do zastraszania i represjonowania przeciwników politycznych, np. we Włoszech za czasów Mussoliniego). 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl