Masz pytania? Napisz lub zadzwoń do nas:

+48 661 516 069

e-sklep@lawendowaszafa24.pl

Masło shea: co to takiego i skąd pochodzi 0
Masło Shea

Spis treści

Masło shea


Masło shea to nic innego jak olej roślinny pozyskiwany z orzechów lub nasion afrykańskiego drzewa Vitellaria paradoxa czyli drzewa masłowego zwanego także masłoszem. Z nasion powstaje masło do celów spożywczych, z orzechów – do celów kosmetycznych. I jedne, i drugie zbiera się ręcznie, oczyszcza, suszy a potem rozłupuje i praży. Uzyskaną pastę miesza się z wodą i poddaje gotowaniu.

Zbierająca się na powierzchni piana przypominająca śmietanę to właśnie masło shea zwane też masłem karite. Tę „śmietankę” zbiera się do pojemników. Można ją wcześniej poddać filtracji, ale nie jest to konieczne.

W przypadku olejów proces rafinacji – czyli właśnie filtrowania, oczyszczania – pozbawia je wielu dobroczynnych substancji choć sprawia równocześnie, że olej wygląda bardziej estetycznie. Im mniej precyzyjna filtracja, tym więcej drobinek pestek w maśle i tym niej przyjemny dla oka kolor.

Nie jest to jednak żadna wada – przeciwnie: nierafinowane masło shea ma o wiele więcej właściwości zdrowotnych. Na sklepowych półkach możecie więc znaleźć i nierafinowane masło karite, i masło perfekcyjnie rafinowane oraz wybielone. Obok zastosowań kulinarnych oraz kosmetycznych, maso seha ma też zastosowania medyczne.

Masło shea, które kupujmy w polskich sklepach najczęściej eksportowane jest z Ghany. Dla Afrykańczyków Vitellaria paradoxa jest prawdziwym darem niebios. Nie bez powodu o drzewie masłowym mówi się drzewo życia (karite). W prażącym afrykańskim słońcu jego walory natłuszczające oraz zapobiegające utracie wody przez skórę są nie do przecenienia.

Właściwości i skład masła shea


Masło shea zawiera kwasy tłuszczowe: oleinowy, stearynowy, palmitynowy i linolenowy oraz witaminy A, E i F. Jest bogate w trójglicerydy, woski oraz allantoinę. Szczególnie istotnym składnikiem masła karite jest kwas stearynowy (30-50%), który ma budowę podobną do tłuszczów zwierzęcych i właśnie dlatego, twierdzą znawcy, jest tak dobrze tolerowany oraz przyswajany przez nasze organizmy. Masło shea jest hypoalergiczne i można jest stosować także u niemowląt i dzieci.

Dlaczego warto mieć shea na swojej półce?

  • ma silne właściwości natłuszczające

  • pomaga utrzymać optymalny poziom nawilżenia skóry, zatrzymuje wodę w naskórku

  • łagodzi podrażnienia, zaczerwieniania, stany zapalne

  • można go użyć na skórę podrażnioną nadmierną ekspozycją na słońce

  • w przypadku braku innych środków, można go użyć jako preparatu wspomagającego gojenie się drobnych ran i otarć

  • działa regenerująco i odżywczo na skórę

  • sprawia, że skóra jest miękka a włosy idealnie wygładzone

  • działa jak naturalny filtr UV (SPF 3-4) oraz chroni przed niekorzystnym działaniem czynników atmosferycznych jak wiatr czy mróz

  • ratuje alergików w przypadku wystąpienia pokrzywki albo innych problemów skórnych

  • działa jak krem antiage – poprawia sprężystość i jędrność skóry

  • ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne

  • łagodzi swędzenie i opuchliznę po ukąszeniu owadów

  • pomaga spłycić rozstępy

  • pomaga przywrócić fizjologiczne funkcje skóry nadmiernie przesuszającej się np. w przebiegu chorób autoimmunologicznych

Tak liczne dobroczynne właściwości masła karite prędko znalazły zastosowanie w kosmetykach. Znajdziemy je w gotowych preparatach do pielęgnacji włosów i skóry, ale możemy także same używać masła jako składnika kosmetyków przygotowywanych w domu. No i oczywiście masła karite można używać solo – jako samodzielnego mazidła. Jeśli coś nas powstrzymuje przed tym ostatnim, to specyficzny zapach oraz niezbyt przyjazna konsystencja.

Najlepsze jest masło nierafinowane – jest wtedy twarde i kruche. Nie da się go prędko rozprowadzić na skórze, jak zwykłego drogeryjnego kremu. Trzeba rozgrzać je w dłoniach, pobawić się nim jak plasteliną i dopiero wtedy nadaje się do aplikacji.

Nierafinowane masło shea ma intensywny zapach określany mianem orzechowego, korzennego, drzewnego. Im świeższe, tym zapach intensywniejszy. Niektórzy nie są w stanie go znieść, dlatego sięgają po masło perfumowane. Ale zawsze warto pamiętać, że karite rafinowane i perfumowane, a więc o miłej plastycznej konsystencji i przyjemnym zapachu (albo bezwonne) nie jest tak bogate w składniki odżywcze jak masło „brzydkie i cuchnące” – to ono jest the best of the best. Warto więc przezwyciężyć obrzydzenie i po prostu się do nierafinowanego masła shea przyzwyczaić.

Zastosowanie masła karite w kosmetyce


Masło karite jest w kosmetyce surowcem cenionym niemal na równi z olejem arganowym. Znajdziemy je w kremach do ciała i twarzy, szamponach i balsamach do włosów, w preparatach do masażu i peelingu, kremach do dłoni i stóp, kremach do opalania i po opalaniu a także maseczkach. Nie ma chyba formy istnienia kosmetyku, w formule którego nie udałoby się przemycić masła shea.

Jeśli raz zaznacie jego dobroczynnego działania, na pewno chętnie będziecie korzystać z dużych opakowań preparatów nazywanych po prostu „masło do ciała”. Takie masło to zwykle mieszanina różnych dobroczynnych olejów i kwasów tłuszczowych, wśród których znajdziemy masło karite – najczęściej organiczne, olej z kiełków pszenicy, olej kokosowy czy miód manuka. Śmiało można powiedzieć, że kosmetyki na bazie masła shea mają tyle samo właściwości pielęgnacyjnych, co leczniczych.

Masło shea w pielęgnacji skóry

Choć masło shea ma niezwykłe właściwości natłuszczające, jego zaletą jest niepozostawianie na skórze zbyt tłustego filmu. To znacznie podnosi jego walory użytkowe. Nadaje się więc do codziennego używania zarówno jako samodzielny preparat jak i w kremach, których jest zasadniczym składnikiem.

Możemy używać masła karite do pielęgnacji twarzy, dłoni i stóp a także całego ciała – niczym balsamu. Nieocenione usługi oddaje masło shea w przypadku leczenia zrogowaciałej skóry łokci, kolan czy pięt, a także w regeneracji pękających sutków u matek karmiących.

Warto dodawać masło karite do kąpieli – zamiast emolientów: działa jeszcze lepiej na łuszczący się i podatny na macerację naskórek. Grudkę masła rozpuszczamy w wodzie i gotowe.

Doskonale sprawdza się także jako krem ochronny na niepogodę. Trzeba tylko pamiętać, że z uwagi na niski faktor UV, nie wolno traktować masła karite jako preparatu dla narciarzy czy surferów, którzy potrzebują wyższej ochrony przeciwsłonecznej. Jednym z mniej znanych zastosowań jest używanie masła jako substancji łagodzącej podrażnienia po goleniu i depilacji.

Masło shea doskonałe dla włosów

Jeśli macie problemy z przesuszonymi włosami i takąż skórą głowy, spróbujcie użyć masła shea. Jeśli jego konsystencja wydaje wam się za ciężka i za tłusta, żeby stosować je na całą długość włosów, zastosujecie je na same końcówki.

Jeśli ta tłustość jest do zaakceptowania, warto użyć shea na skórę głowy – skończą się problemy z suchością, pieczeniem, swędzeniem, łuszczeniem, a włosy będą szybciej rosły. Warto używać masła jako maski do włosów podczas pobytu nad ciepłym morzem – zniweluje działanie słonej wody i promieniowania UV.

To także doskonały filtr wyłapujący z powietrza zanieczyszczenia chemiczne. W naszych zasmogowanych do granic możliwości miastach używanie szamponów i odżywek z masłem shea powinno być obowiązkowe! Docenić właściwości masła karite powinny także osoby o długich kręconych włosach, które nadmiernie się puszą i trudno z nimi dojść do ładu. Masło zmiękczy je i uelastyczni.

Korzyści zdrowotne wynikające z zastosowania masła shea


Jak pisaliśmy na początku, masło shea ma także liczne zastosowania lecznicze. Wśród nich wymienia się łagodzenie bólu, objawów przeziębienia, stanów zapalnych zatok. Masło shea pomaga w bólach artretycznych, reumatycznych a także w przypadku zakwasów i bólu mięśni spowodowanych przetrenowaniem.

Nierafinowane organiczne masło karite wsmarowane w bolesne miejsca przynosi wyraźną ulgę i zmniejsza stan zapalny. W krajach afrykańskich stosuje się masło shea w celu udrożnienia zatkanych zatok.

Wsmarowuje się je w śluzówkę nosa i działa ono tak samo jak nasze rodzime krople zawierające oxylometazolinę. I jeszcze jedno szalenie ważne zastosowanie: łagodzenie objawów trądziku pospolitego i różowatego.

Przeciwzapalne i antybakteryjne właściwości masła shea znajdują zastosowanie i tutaj, jak również w leczeniu stanów pooparzeniowych i odmrożeń.

Wybrane preparaty z masłem shea


Jeśli korzyści wynikające ze stosowania masła shea są już dla was oczywiste, pozwólcie przedstawić sobie kilka preparatów, od których warto zacząć przygodę z tą rewelacyjną substancją.

Nierafinowane organiczne afrykańskie masło shea z Ghany

Masło Shea z Ghany

 

Kupisz tutaj

To najczystsza i najskuteczniejsza postać masła z drzewa życia. Warto mieć w domu taki słoiczek i stosować zawsze, kiedy kusi was, żeby sięgać po rozliczne kremy czy balsamy o „cudownych” właściwościach.

Jeżeli macie jakikolwiek problemy związane ze zbyt suchą skórą skłonną do podrażnień, do pierzchnięcia ust, pękania pięt, rogowacenia skóry na łokciach czy kolanach – ten jeden preparat poradzi sobie z nimi wszystkimi.

Jeśli potrzebny wam kosmetyk przeciwstarzeniowy – także możecie go użyć. Pamiętajcie, by trzymać go w chłodnym i ciemnym miejscu. Około półtora roku po otwarciu słoiczka, masło shea traci swoje dobroczynne właściwości.

Maseczka do paznokci przeciw rozwarstwianiu

Maseczki do paznokci z masłem shea

Kupisz tutaj

Czy przyszło wam kiedykolwiek do głowy, żeby kupić sobie maseczkę o tak wyspecjalizowanym działaniu? Obok masła shea, które przyspiesza regenerację płytki paznokciowej, znajdziemy w tym preparacie jod morski, wapń, masło migdałowe oraz ekstrakty roślinne.

Fluid do włosów ratujący postrzępione końcówki włosów farbowanych

Fluid do włosów z masłem shea

Kupisz tutaj

Kocówki włosów to największy problem wszystkich osób, które pozwalają swoim włosom rosnąć i rosnąć. Rozdwajające się i strzępiące sprawiają, że nie można ułożyć żadnej fryzury, a włos podatny jest na uszkodzenia.

Preparat nakłada się punktowo lub, jak wolicie, docelowo – tylko na końcówki, dzięki czemu włosy nie są nadmiernie obciążone. Szczególnie polecany jest do włosów farbowanych, które są podatne na działanie wysokich temperatur (suszarka, prostownica) oraz z czasem tracą kolor. Masło shea oraz olejek makadamia przedłużają żywotność koloru.

Gdzie kupić masło shea?


Masło Shea - sklep

Jak już wiecie, opinie co do działania masła shea są jednoznacznie pozytywne. Ba, są entuzjastyczne. Jeśli coś się jego użytkownikom nie podoba, to konsystencja i zapach, ale do nich można się przyzwyczaić.

Stanowczo nie warto rezygnować z kupienia nierafinowanego masła karite tylko dlatego, że wydaje nam się „nieładne” – to właśnie w nim jest najwięcej substancji odżywczych. Warto pamiętać, że masło shea lubi szklane opakowania z ciemnego szkła albo atestowanego tworzywa sztucznego.

Kupujmy więc samo masło karite oraz zawierające je kosmetyki w dobrych sklepach takich jak Lawendowa Szafa. Tylko wtedy mamy gwarancję, że ów afrykański cud natury przyniesie naszej urodzie same korzyści.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl